100 jaar Schaffen voor de Para’s onder ons…

Precies 100 jaar geleden startte het Duitse leger met de aanleg van een vliegveld in Schaffen. De verbazing bij de inwoners van het dorp was  groot. Honderd jaar later is het vliegveld nog steeds in militaire handen en is het de thuisbasis van het Trainingscentrum voor Parachutisten.

Vlak na de start van de opbouw bleek dat Schaffen geen gewoon oorlogsvliegveld zou herbergen. Door de goed uitgebouwde infrastructuur en de hoeveelheid materieel vroegen de inwoners zich af of de bezetter eeuwig wilde blijven. Ze hadden gelijk: wat in 1916 en 1917 gebouwd werd staat er grotendeels nog. De infrastructuur overleefde nog een tweede wereldoorlog.

Door de jaren heen is het vliegveld van Schaffen het decor geweest voor luchtvaart in de meest ruime zin van het woord. Het vliegveld is een eeuw lang continu in gebruik geweest en spant daarmee de kroon in België.

Vandaag is het terrein nog steeds militair domein. Het Trainingscentrum voor Parachutisten is er gestationeerd. Een kleiner gedeelte is voorzien als recreatiezone voor luchtsporten.

De vliegclub, Diest Aero Club, organiseert dit jaar haar 33steInternational Oldtimer Fly & Drive-in op 13 en 14 augustus op het militaire vliegveld van Schaffen in samenwerking met het Trainingscentrum voor Parachutisten. Het jaar 2016 wordt alvast een bijzondere editie door het jubileum.

Meer informatie vind je op: www.dac.be