Op bezoek bij…. Rinus Schalken

Rinus Schalken, geboren te Dussen op 03-10-1944, komt uit een gezin van 10 kinderen. 7 jongens en 3 meisjes. Na de lagere school, tegenwoordig basisschool genoemd, ging Rinus naar de LTS in Geertruidenberg om te leren voor metaal bewerker. Na de LTS is hij op de scheepswerf te Heusden gaan werken. Daar heeft hij de bedrijfsschool doorlopen. Na 4 jaar ging Rinus werken in de Botlek als pijpfitter omdat daar de lonen veel hoger waren. De laatste 4 maanden voor zijn diensttijd heeft hij gewerkt voor de nieuwbouwfabriek van Dupont in Luxemburg.

Met 19 jaar ging Rinus in dienst bij de commando’s te Roosendaal. Opgeleid door de instructeurs Van Gelder en Posthumus. Sport werd door Theun van Zoest gedaan. Tentenkamp commandant was Buurman van Vrede. Rinus is van lichting 64-03, de eerste lichting na operatie chirurg. Hij haalde op      01-09-1964 zijn groene baret. De commando’s van deze lichting was het eerste peleton in de 104 cie. Zij waren de eersten die opgeleid werden tot waarnemer verkenner. Bij het Corps waren ze eigenlijk aan het experimenteren met de opleiding. Ze leerden morse en herkenning Russische tanks. Zij werden ook allemaal opgeleid in Schaffen te België tot Para. Rinus was scherpschutter met het Uzie geweer en werd bevorderd tot de eerste klasse. In oktober 1966 werd hij afgezwaaid.

Na de diensttijd ontmoet Rinus Jenny. Hij deed nog een paar vervolgcursussen, waaronder lassen. Hij werd foto lasser. Na drie jaar verkering zijn Rinus en Jenny gehuwd op 20 augustus 1969. Zijn belangstelling voor Nieuw-Zeeland kwam van zijn dienstmaat Floris Besier. Die woonde daar al enige tijd Dat avontuur wilden Rinus en Jenny ook wel aangaan. Met de afspraak om daar minimaal 2 jaar te blijven hebben ze zich op 19 september 1969 ingescheept voor een reis van 6 weken daarheen. Ze zijn daar 9 jaar gebleven en hebben zowel op het Noorder- als zuidereiland gewoond. Omdat Rinus goed opgeleid was, kreeg hij al gauw een baan en ging in de metaalindustrie werken. Hij ging werktuigbouwkunde studeren in de avonduren. Jenny werkte op een verzekeringskantoor. Alle 3 de kinderen zijn in Nieuw-Zeeland geboren. Sylvia in 1971, Angela in 1972 en Mark in 1976. Van Mark hebben ze twee kleinkinderen. Een jongen en een meisje. In 1978 keerden ze terug naar Nederland.

Terug in Nederland ging Rinus 9 maanden werken bij Plevier te Oudenbosch. Hij kreeg een aanbieding van tank- en apparatenfabriek Siemerink te Geertruidenberg op de teken kamer. Later is hij daar hoofdengineer geworden. In 2005 ging Rinus op 63-jarige leeftijd met vervroegd pensioen. Momenteel verricht hij veel vrijwilligerswerk: belastingpapieren invullen bij de ouderen bond voor de leden en hij geeft computerles aan senioren. Jenny heeft 16 jaar haar moeder verzorgd en is daarna als secretaresse gaan werken bij thuiszorg Mark en Maas te Oosterhout. Rinus is nu ook al 10 jaar penningmeester van onze vereniging en wil nu na de ledenvergadering op 19-04-2018 stoppen. Jammer, maar wij wensen Rinus en Jenny een fijne oude dag!

 

-Jan en Cor-